Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására. Ha bővenn infót szeretnél arról, hogy használjuk a sütiket, ide kattintva részletesen is el tudod olvasni adatvédelmi tájékoztatónkat.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

10 dolog, amit nem tudtál a Razer-ről

 

10 dolog, amit nem tudtál a Razer-ről

A Razer Boomslang 1999-es debütálása óta eltelt már két évtized. Ez alatt az idő alatt a cég nemcsak világhírnévre tett szert, de a játékosok körében a vezető gamer márkává nőtte ki magát. Mára már nem csak egereket terveznek, de hatalmas, szingapúri irodaházukban számos területen fejlesztik a márkájukat. Ha csak a legsikeresebb termékeiket nézzük, amik a gamer egerek és ultra magas minőségben készülő egérpadjaik, gamer billentyűzetek mára mind mind a vezető márkává emelték a céget, ha professzionális gamer eszközökről van szó. Gamereknek szánt fej és fülhallgatóik is szép sikereket érnek el, és az sem elhanyagolható, hogy konzolokhoz készített kontrollerjeik rendre jóval magasabb minőségben jönnek ki, mint az eredeti gyártók kontrollerjei. Persze, ha van egy ekkora irodaépületed, akkor oda bőven el tudsz helyezni tervezőket, mérnököket és fejlesztőket, hogy a legjobb ötletekkel álljanak elő.


Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy az épületnek „csak” egy szintjét foglalja el a Razer, de azért látszik, hogy nem egy MÁV resti szintű munkahelyről beszélünk. Na nem mintha az nem lenne jó, de azért van valami különösen varázslatos abban, hogy bemész reggel az irodába, és a kávégépből egy robotkar adja ki a reggeli mannát.

A cég részletes történetébe most nem is megyünk bele, de összegyűjtöttünk pár érdekes dolgot, amiről remélhetőleg még nem tudtál.

 

1.) Min-Liang Tan, a Razer egyik alapítója, tulajdonosa és igazgatója eredetileg ügyvédként dolgozott egy szingapúri ügyvédi irodában, mielőtt megalapították volna a Razer-t

Tan egy CNBC-s tévéinterjúban elmondta, hogy anyja mindig azt szerette volna, ha ő és testvérei orvosok vagy doktorok legyenek. Min egyik húga, E-Ching, háziorvosi pályát választott, másik húga, E-Fang, ügyvéd lett, bátyja, Min-Han, onkológus, Min-Liang pedig szintén ügyvédként végzett a Szingapúri Egyetem jogi karán. Min azt nyilatkozta, hogy érdekesnek tartja, hogy teljesen fele-fele arányban lett mind a négyük vagy orvos vagy ügyvéd, és szerinte csak és kizárólag a szüleinek köszönheti, hogy ennyi mindent elért az életben, mivel számára mindig is a szülei voltak a legfontosabbak és legjobb példamutatók számára.
 

2.) A céget azért nevezték el Razer-nek, mert a másik alapító, Robert Krakoff megvágta magát egy borotvával

Tan egy MEGamers.com-is interjúban mesélte, hogy Krakoff-val egy irodában dolgoztak egy kicsi san diego-i irodában többed magukkal a Razer alapításakor, amikor Krakoff egy „érdekes” balesetet szenvedett a borotvával. A baleset sztorija nem volt lényeges, de akkor kitalálták, hogy borotvának (Razor) fogják hívni a cégüket. Krakoff azonban elgépelte a cégbejegyzésnél a nevet, és mielőtt beadták volna a papírokat, nem is futtattak a dokumentumokon helyesírás ellenőrzést, így végül Razer-nek jegyezték be őket. A végeredmény talán még jobb is lett, mint amit terveztek, hiszen egyértelműen egyedi lett a nevük.

3.) A Razer logo egy dél-afrikai kígyót, a Boomslang-et ábrázolja

Tan azt mondta, hogy ő és a cégalapítók tudták, hogy magasra fogják rakni a lécet, és dominálni fogják a piac többi résztvevőit termékeikkel. Mivel első termékük egy egér volt, azon gondolkodtak, hogy mi az, ami illik a cég arculatához, és egereket eszik, így jutottak el a kígyóhoz, ami könnyedén ejti el és falja fel őket reggelire, ebédre és vacsorára.
Emiatt az első gamer egér, amit kiadtak a Boomslang nevet kapta. Az egér színe is ugyanaz a zöld lett, mint névadója színe, az afrikai kígyóé volt. Az első siker után a hagyomány megmaradt, és a Razer gamer egerek következő modelljeit is mérgeskígyók után nevezték el. Mivel a kígyófajták után elnevezett egerek névadása hagyománnyá vált, ezért egyértelmű volt, hogy a logó is kígyót ábrázoljon, így született meg a 3 kígyót ábrázoló legendás Razer logó is.

 

4.) Tan jobban szereti, ha Chief Gamer-ként hívják, mint igazgató úrként

Alkalmazottaitól általában annyit kér, hogy csak Min-ként szólítsák, hagyják a formalitást, a Chief Gamer megszólítás inkább a fanoknak szól. Min egész életében imádta a játékokat, ő maga is ősgamer, ezért a Razer számára egy közösségként is szolgál. Nem is meglepő, hogy a különböző Razer eseményeken ő maga is vegyül a többi gamerrel, akik nemcsak a cége, de közvetlen, megfogó karaktere miatt is kedvelik őt.

5.) 2013-ban a Razer webshop elindulásakor az egyik fejlesztő véletlenül élesen hagyott egy 90%-os kedvezményre jogosító tesztkupont. A webshop az éles kuponnal együtt került átadásra

Adathalászok hamar megtalálták a tesztkupont, így futótűzként terjedt a különböző social média portálokon, hogy 90%-os kedvezménnyel lehet Razer termékeket vásárolni, ami meg is hozta az eredményét. Az első pár órában több ezer megrendelés érkezett hozzájuk. Bár a felhasználási feltételekben egyértelműen rögzítve volt, hogy a cég bármikor visszautasíthat rendelést, a csapat átbeszélte az esetet. Mivel a kezdetektől fogva a maximális ügyfélélmény volt a kitűzött céljuk, ezért arra jutottak, hogy a legtöbb tesztkuponos rendelést, egy-pár extrém eset kivételével teljesítik.
Végül abszolút jól jöttek ki a dologból, hiszen az esetnek világszerte hírértéke lett.

 

6.) Min rengeteg terméket elutasít, amit nem tart tökéletesnek

Ehhez azért érdemes tudni azt, hogy a Razer mindent házon belül tervez. A koncepciótól elkezdve a mérnöki tervezésen át a megjelenésig, majd a végső prototípusig mindent saját maguk készítenek, ami iszonyatos mennyiségű kiadást jelent a termékfejlesztési részen. Ahhoz, hogy egy termék akármilyen fázisban is ki legyen dobva már eleve azt jelenti, hogy azt a pénzt, ami az addigi fejlesztésbe ment is kidobják az ablakon.
Min szerint ez azonban nem probléma, mivel ez szükséges ahhoz, hogy termékeikkel elérjék azt, hogy azok technológiai szempontból és kényelmi szempontból is tökéletesek legyenek.

 

7.) Min 10 000 Dollárt adott a Wasteland 2 Kickstarter projektbe, mert amikor gyerek volt a játék kalózverziójával játszott

Tan ki is tweetelte Brian Fargo-nak, hogy reméli, hogy ezzel kárpótolta a kalózkodást. Fargo természetesen megköszönte a támogatást, és jelezte Min-nek, hogy nagyon hálás érte. A Wastelander 2 egyébként az első 24 órában 500 000 dollár támogatást kalapozott össze, ami egyértelműen jelzés volt arra, hogy ez egy legendás játék volt még a hőskorban. Mivel Tan a legnagyobb támogatói csomagot vette meg, ezért megkapta a játékbeli szentélyét és NPC karakterét is. Tan a csomaghoz járó 50 játékkulcsot eladományozta rajongóknak a Facebook-on.

8.) Az igazán hű Razer fanok körében egyre elterjedtebb, hogy magukra tetováltatják a cég logóját

A tetoválással abszolút márkahűségüket mutatják, és a gamer közösséghez való tartozást. A rajongók Min-ben nem egy gigacég vezérigazgatóját látják, hanem önmagukat, a játékost is. Min rendkívül népszerű Ázsia szerte a játékosok körében, így nem meglepő, hogy nagyon sokan tetováltatják magukra a 3 kígyóból álló logót.

9.) Minden Razer alkalmazott gamer vagy legalábbis szem előtt kell tartania azt, hogy a játék milyen fontos az egész világ számára

Ha a céged mottója az, hogy For Gamers By Gamer (gamereknek gamerektől), akkor bizony nem árt, ha ehhez tartod is magad. Min folyamatosan figyel a kiemelkedő játékosokra, akikből kiemelkedő munkatársak lehetnek. Ez a felfogás az egész céget átjárja, és a legtöbb alkalmazott nagy rajongója valamilyen játéknak. Ez lehet profi esport vagy akár csak egy egyszerű táblás játék is, a lényeg az elhivatottság, ami aztán a munkában is visszatükröződik. Az állásinterjúkon az első kérdés rend szerint az, hogy: „Gamer vagy?” a második pedig: „Mi a kedvenc játékod?” A Razernél az alkalmazottak naponta legalább egy órát játékkal töltenek el, amikor is általában Razer fanokkal játszanak együtt.

10.) A háromfejű kígyó logó a világ játékosainak szimbóluma

Sokan azt hiszik, azért kígyó, mert Min a kígyó évében született, de ez nem így van. Min egyszerűen arra utal a logóval, hogy a Razer a gamerek legnagyobb életstílust hordozó márkája. A Razer valódi gamer egerek fejlesztésével indult ugyan, de hamar más területeken is elkezdett jeleskedni. Az ő logójukkal fémjelzett billentyűzetek, fejhallgatók, laptopok mind mind egy olyan stílust képviselnek, amikkel a játékosok az egész világon azonosulni tudnak.
Tartalomhoz tartozó címkék: GAMER HÍREK