Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására. Ha bővenn infót szeretnél arról, hogy használjuk a sütiket, ide kattintva részletesen is el tudod olvasni adatvédelmi tájékoztatónkat.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

2021 legjobb gamer laptopjai

A gamer laptopok teljesítménye az utóbbi 4-5 évben drasztikusan fejlődött. 5 éve még nem igazán lehetett komolyan venni a gamer és a laptop kifejezéseket egy mondatban hallva, vagy olvasva, mivel a gyártók hatalmas erőfeszítései ellenére sem volt meg a megfelelő hardveres háttér, hogy igazán komoly teljesítményt lehessen kicsikarni egy kis, viszonylag zárt, nem túl optimálisan hűtött sasszéba épített számítógépből.Az igazi áttörés a 2018-as év volt. Ekkor jött ki az nVidia a 10-es szériával, aminek a laptopra optimalizált változatai is már eléggé ütőképesek voltak, hogy igazi játékélményt tudjanak produkálni.

Azóta meglehetősek sok szilíciumot fújt át a szél a völgyön, és mind az nVidia, mind az AMD elképesztő fejlesztéseket hozott be.

Pár számunkra, gamerek számára, kellemetlen tényező is begyűrűzött, amik miatt mára már néhányunknak bizony eléggé meg kell erőszakolnia a pénztárcáját, hogy egy jónak mondható gamer gépet össze tudjon rakni, ha követni akarjuk a legújabb trendeket, és a friss játékokat is szeretnénk max beállításokkal futtatni.Persze ez nem jelenti azt, hogy egy átlagos gamer gépet ne tudnánk „normális” áron összekalapálni magunknak, de azért valljuk be, hogy sokan szeretnénk ha egy izmos 3080-as számolná a fények és árnyékok játékát legkedveltebb új kalandunk megjelenítése során.

A mai grafikus kártya és egyéb hardver árak mellett, sokak számára érdemes elgondolkodni, hogy asztali gép helyett inkább a laptop mellett tegye le a voksát. A laptopok számos előnnyel, és manapság minimális kompromisszumok megkötésével igazán kedvező választási lehetőségeket adnak.
A teljesítmények egy azonos konfiggal rendelkező asztali gép és laptop között egyre kisebbek és bizonyos konfigoknál már árban sem biztos, hogy az asztali gépet olcsóbban össze tudjuk rakni.

2021 is remek év volt a gamer laptopok terén, de mivel ez a piac is rendkívül telített, volt jópár elég gyér próbálkozás. Ezekkel mi nem is foglalkozunk most, megpróbáltuk neked összeszedni az idei év legjobb gamer laptopjait.

Fontos megemlítenünk, hogy más embereknek más jelenti a legjobbat még akár az adott kategórián belül is.
Nagyon fontos tényező a hordozhatóság és a megfelelő hűtés közötti választás ezeknél a laptopoknál.
Bár a vas erős a mai gamer laptopokban, azért mind a proci mind pedig a grafikus kártya elég szépen tud melegedni, ha meghajtjuk. Ezért, ha igazán jó teljesítményű laptopot szeretnénk, akkor a vékony, könnyebben hordozható modelleket ki is lőhetjük. Félreértés ne essék, ezek is még mindig baromi erősek, de ha a hűtés nem megfelelő, akkor azt leszabályozással lehet jelenleg megoldani, ami viszont már nem maximális teljesítmény.
Ettől függetlenül, ha valaki a laptopján él, mindenhova azt viszi, akkor ez a kompromisszum még bőven belefér annak tükrében, hogy a gép kisebb helyen elfér, sok esetben érezhetően könnyebb is, de mégis erős, és a játék mellett ugyanolyan jól képes egyéb nagy gépigényű feladatokat elvégezni, mint például videók vágását, tervezéseket, stb. ...A gamer laptopok legfontosabb eleme mind a mai napig a grafikus kártya, és ez valószínűleg jó ideig nem is fog változni. A laptopok grafikus kártyái még mindig valamivel gyengébbek az azonos asztali megfelelőjüknél, ez elkerülhetetlen, hiszen egyszerűen sokkal jobban lehet hűteni egy robosztusabb kártyát, mint egy kicsi térbe összesűrített változatot belőle.
Itt célszerű nagy általánosságban azzal számolni, hogy a laptopodban lévő grafikus kártya olyan 20, de akár 30%-kal is kisebb teljesítményre lesz képes, mint az asztali változatában.
Ez a fentiek figyelembevételével azt jelenti, hogy csak azért, mert egy jó típusú grafikus kártya van egy laptopban, még nem biztos, hogy azt jelenti, hogy az a gép maximum beállítással tud futtatni majd minden játékot.
Például: Egy asztali 3070-es kártya, ami 210W-os teljesítménnyel fut egy asztali gépben bőven jobban fog teljesíteni, mint a nála fejlettebb 3080-as, ami viszont csak 140W-on tud ketyegni egy laptopban, hogy még megoldható legyen a hűtése. Az nVidia még pár éve jelölte ezeket a kártyákat, és azoknál láthattuk a maxQ elnevezést, ami arra utalt, hogy az adott kártyának egy alacsonyabb wattszámon működtetett verziója van a gépben, ami az aszali változatnál olyan 20%-kal lassabb, viszont lehet normálisan hűteni, és még így is elég erős.
A 30-as szériánál például ezt már nem jelölik. ami a konfigokban jártasak számára nem nagy probléma, mert tudják, mit várjanak el ezektől a kártyáktól, de aki annyira nem érdeklődik ezek iránt a dolgok iránt, csak szeretne egy erős játékra való laptopot, annak megtévesztő lehet a dolog.Eddig elég sok szó esett az nVidia-ról, de mi a helyzet az AMD-vel?
Nos, az AMD is nagyon klassz grafikus kártyákat gyárt, amik a legtöbb esetben kedvezőbb árúak mint nVidia versenytársaik. Az AMD kártyák jelenleg csak a legfelsőbb kategóriás nVidiákkal szemben nem fognak neked alternatívát kínálni, a felső kategória közepétől már általában megtalálod az nVidia megfelelő típusú AMD kihívóját is.

Ennek megfelelően a jelenlegi (2021.december) legjobb konfig, amit kaphatsz egy laposban, az ultra high end kategória, ami egy RTX3080 full power verzió 16GB videórammal. AMD megfelelője jelenleg nincs ennek a kártyának.

A high end kategóriában a jelenlegi legjobb kártya az nVidia RTX3080 8GB videómemóriával, aminek már van AMD kihívója is a Radeon 6800M személyében

A felső közép kategóriában a Radeon 6700M kicsit jobb pozícióban van, mint az nVidia versenytársa az RTX3070 full power verziójával szemben. Teljesítményben ugyanitt fogjuk tudni elhelyezni az alacsonyabb watton működő RTX3080-at is.

A közép kategória csúcsán az alacsonyabb teljesítménnyel működő RTX3070-est és a full power-en muzsikáló RTX3060-as találjuk.

A középkategória alja felé haladva találjuk meg a Radeon6600M-et és a közepesen visszafolytott (mid power tgp) RTX3060-at, és még bőven befér ide az alacsony wattszámmal működő RTX3060-as is, a kettő között nincs olyan brutális eltérés teljesítményben.

A gazdaságos kategória tetején még mindig töretlenül arat a legendás GTX1660TI, az RTX3050TI és teljesítményével még befér az RTX3050 is.
Ha egy ajánlást megengedsz, akkor ebben a kategóriában szerintünk még mindig a 1660-as a legjobb választás ár-érték arányban, egész egyszerűen a 6BG videó memória miatt.
Ami viszont fontos, hogy ezeket a kártyákat már csak az előző generációs laposokban találhatod meg, és nem sokáig lesz alkalmad még ilyen gépeket vásárolni, mert lassan kifutnak ezek a modellek.

Innen még érdemes megemlíteni a gazdaságos kategóriában a GTX1650 és a GTX1650TI kártyákat, amik még mindig oké teljesítményt adnak.
2021-ben ha gamer laptopról van szó, mi nagyjából eddig mernénk lemerészkedni, ha videókártya konfigról beszélünk.

Hol vannak az nVidia 20-as kártyái?
Nos igen. A helyzet az, hogy ezeket még mindig meg lehet találni laptopokban, de az a tapasztalat, hogy ezek erősen túlárazottak, és a teljesítményük pedig nem olyan jó, mint a fenti kategóriákban besorolt társaik.

Mi azt ajánljuk, hogy akkor vegyél RTX2060-as laptopot, ha tényleg jó árban találsz. Egyéb esetben valószínűleg jobbat kapsz azonos árért.
És mi az azonos ár?
Teljesítményben ez a kártya valahol az alacsony teljesítményen futó 3060 és a GTX1660 között helyezkedik el. Reméljük, ez jó összehasonlítási alap.

Elég sok szó esett a GPU-król, de mi a helyzet a processzorokkal?
Nem húzzuk magyarázatokkal az időd, azonnal bele is vágunk.

A legfelsőbb kategória tetején jelenleg a 11. generációs intel CPU-k vannak. pont. ezen lehet vitatkozni, de nem ér annyit az egész. Amúgy nem drámaian nagy az eltérés a Ryzen5000-ek meg ezek között, de amikor 1 ponttal maradtál le az 5-ösről egy dolgozatban, az még mindig 4-es.

A felső kategória tetején a fent említett 11. gen intel és a Ryzen5000 kap helyet.
Nagyon szorosan követi őket a 10. gen intel procik hada, így ezeket még mindig a felső kategóriába soroljuk.

A korábbi és a közép, illetve gazdaságosabb kategóriába sorolható modellekben még mindig sok 9. generációs intel procit találunk, illetve Ryzen4000-eseket, amik amúgy még mindig teljesen vállalhatók, de ha a top teljesítményt keresed, akkor ezek a gépek nálad nyilván kiestek a pixisből.
Nagy általánosságban itt elmondható, hogy a Ryzen-ekkel szerelt gépek általában sokkal tovább működnek az akksiról.

Ez azoknak fontos lehet, akik munkára is használják a gépet, illetve menet közben. Ha játékról van szó, ez is teljesen mindegy, mivel a laptop a maximális teljesítményre akkor lesz képes, ha be van dugva a hálózatba.

Memória tekintetében több dolog is van, amire érdemes odafigyelni.
2021-ben egy gamer laptop választásakor elmondható, hogy 16GB-nál ne adjuk alább, és itt most játékról beszélünk. Nagyon sokan tévhitben élnek a RAM tekintetében, és hajlamosak túlzásokba esni. Általános, mindennapi használatra az esetek 90%-ban még mindig elég 8GB RAM, de ha tényleg minimális dologra használjuk a gépünket, mint például e-mail-ezés, szövegszerkesztés, böngészés nagyon kevés megnyitott böngészőablakban, még akár 4GB-vel is boldogan el tudunk lenni.
Nem ajánljuk, de simán elképzelhető.

Idén a chip hiány begyűrűzött a memóriagyártásba is, így a laptopgyártók is elkezdtek trükközni.
Ezzel a nagyobb baj az, hogy sok laptopnál nincs egyértelműen feltüntetve, hogy milyen lap/lapok vannak bennük.
A jó gamer laptop választásakor a legoptimálisabb, ha legalább 16GB gyors memóriával szerelet gépet választunk, amiben lehetőség szerint két modul van, így a gép ki tudja használni a dual channel adta lehetőségeket.
Sok gyártó a mostani megszorítások miatt lehet, hogy csak 1db 16GB-s modult rak a gépbe. Itt jön képbe, hogy olyan gépet válasszunk-e, amiben cserélhetjük a memóriát, vagy ne. A választ ismét az első pontra vezethető vissza. Aki állandóan cipeli a gépét, és fontos, hogy az kisebb méretű, kompaktabb eszköz legyen, ott a legtöbb esetben nincs választás, mivel a megfelelő helykihasználás miatt a gyártó a legtöbb esetben ráforrasztja a memóriát az alaplapra. Így nagyon fontos, hogy amikor kiválasztjuk a gépet, szem előtt tartsuk, hogy ennyi memóriával fogunk élni, amíg ez a gépünk van.
Ha a nagyobb, robosztusabb kialakítás mellett döntünk, akkor azért a legtöbb esetben rendelkezésünkre áll két slot, amit akár mi is tuningolhatunk nagyobb teljesítményű memóriamodulokkal.

Amit még érdemes megfontolni az az, hogy ha csak játékra veszünk gépet, akkor azért nagy általánosságban a 16GB RAM még egy ideig elegendő lesz, ha viszont videókat is vágunk, vagy egyéb nagy memóriaigényű kreatív programmal dolgozunk (hang, 3D, egyéb tervezőprogik), akkor lehet, hogy érdemesebb egy 32GB RAM-os konfig mellett letenni a voksunkat.

Összegezve, ha csak játékra kell, akkor 16GB jelenleg mindenre elég, ha videóvágás, egyéb memóriaigényes program is képben van, akkor 32GB, és ha a gazdaságos megoldásokat nézed, akkor se békélj meg a 8GB-s modellekkel. Ha olcsóbb gamer lapost keresel, sok mindenben tudsz a költségeken faragni, de mi azt javasoljuk, hogy semmiképp sem a memória legyen az. Szóval 16GB vagy semmi.

Kijelző választásnál ismét érdemes megfontolni pár dolgot. Ha a laptop elsősorban játékra kell, akkor érdemesebb egy sima 1080p vagy 1440p kijelzős modellt választani, aminek 120, 144 vagy akár 240Hz-es képfrissítése van, mint egy 4K kijelzőt, ami fix 60Hz-n fog működni.
Miért?
Egyszerű. Egy általános esetben 15”-os monitoron rohadtul nem fog számítani, hogy most 1080-ban vagy 4K-ban nézed. Egyszerűen fizikailag kicsi a kijelző, és érzetre sokkal jobb élményt nyújt egy magas képfrissítés a nagyobb felbontással szemben. A mai legizmosabb laptopok is még azért erősen megküzdenek a 4K-s felbontásban futtatott játékokkal, így valószínűleg hiába a 4K-s panel vissza kell venni a felbontásból hogy élvezhető FPS-t facsarj ki belőlük, így viszont sokkal gyorsabban fognak futni mint 6fps, de a 60Hz-re korlátozott kijelző miatt ezt nem fogod tudni kihasználni.

Ha nem csak játékra kell, akkor már érdemes elgondolkodni, hogy 1080p 1440p vagy 4K. Fotók, videók editálásánál mindenképp nagyon jól fog jönni az extra felbontás.
Azokról a modellekről, amiket 4K-s kijelzővel szerelnek általában elmondható, hogy színhűbb panelekkel dolgoznak, mint kisebb felbontású társaik.
Ha ilyen jellegű felhasználás is szóba jöhet nálad, akkor el kell döntened, hogy a játék fontosabb-e vagy a pontosabb színhűség, a kényelmesebb szerkesztés a nagyobb felbontásnak köszönhetően.
Azt is vedd figyelembe, hogy a laptopok 99%-át rákötheted külső monitorra is, és ha azt tervezed, hogy külső monitoron használod a gépet, akkor megint csak kicsit felesleges a drágább kijelzős modellt megvenned, amit aztán alig vagy ritkábban használsz.

Összefoglalva: ha tartalomszerkesztő vagy, válassz 4K-s panelt. Ha elsősorban játékra veszed a gépet, válassz kisebb felbontású, gyorsabb képfrissítésű gépet. Fontos megemlíteni, hogy ha pl. 1440p felbontásban akarsz játszani élvezhető fps mellett mostani játékokkal, akkor full power RTX3060 vagy Radeon 6700M-nél lassabb kártyákkal ez nagyon nehezen fog ez sikerülni.

A fenti szempontokon kívül még érdemes lehet a billentyűzet minőségét, a laptop sasszéjához használt anyagok minőségét is figyelembe venni, de ezeket csak úgy tudod, hogy vagy az életben is megnézed, megnyomkodod, kipróbálod őket, vagy minden modellről keresel értékelő videókat. Nem egyet! Többet is, és azokból vonsz le következtetéseket.


Ezen pontok figyelembevételével 2021 legjobb gamer laptopjai az alábbiak.A legfelső kategória tetején a Legion 7i és a 7 Gen 6 modellek csücsülnek RTX3080-nal, 11. gen intel vagy AMD Ryzen5900HX CPU-kal.
Sajnos ezek körül akkora hype volt, hogy jelenleg sehol nem lehet kapni őket. Elképzelhető, hogy lesz egy újabb adag belőlük még 2022-ben, de aki ezeket a top kategóriás gépeket vadássza, annak időben kell lecsapni rájuk.Szintén itt találjuk az Alienware X17 idei gépeit, amik 11. gen intelekkel vannak szerelve, full power 3080, 3070-esekkel mennek és 16 vagy 32GB RAM konfiggal kérhetők.
Sajnos ezekből is hiány van jelenleg, és egyelőre nem tudni, mikor gyártanak belőlük újabbakat.A felsőkategóriás laptopok között a benchmark programok királya az MSI GE76, ami egy iszonyat masszív konfig, jó minőségű összerakással, klassz kijelzővel.
A lista következő tagja egyértelműen az ASUS ROG Strix Scar 15-ös modellje. Egyrészt egy iszonyat kellemes konfigot kapunk az előző laptopok árának töredékéért, másrészt kiváló minőségű anyagokból, nagyon jól összerakott gépünk lesz.
Az RTX3080-as chip ugyan nem max teljesítményen fut, cserébe viszont az egész gépnek nagyon jó a hűtése, és egy iszonyatosan szép képminőségű 300Hz-es full HD kijelzőt kapunk. Ja, és a gamereknek készült laptopban mechanikus billentyűzet van!A középkategóriás gépek körébe érkezve ismét egy Legionnal kezdünk, ami a Legion 7i Gen 6 RTX3060-nal és 11. gen Intel procival van szerelve. Ide lehet még sorolni az AMD-s változatot, de jelenleg sehol nem lehet találni abból sem egy darabot sem.

Simán ide tudjuk még tenni a Legion 5 Gen 6 RTX3060-nal szerelt modelljeit is, mert nem sok különbség van a kettő között teljesítmény tekintetében.Az Asus Rog Strix G15 RTX3060-as modellje egy kicsivel régebben jelent meg, de még mindig fej-fej melletti benchmark eredményeket tud hozni a fenti két Legion mellett, szóval kétségkívül itt a helye.
Ami még mellette szól, hogy nagyon masszív az egész gép, abszolút minőségi érzete van, ami nagy szó amellett, hogy milyen vassal van szerelve. Ja, és még egy. Ezt a modellt mindenképp a 360Hz-s kijelzővel ajánljuk, a 120Hz-s kijelzővel korábban voltak gondok, amik pár tesztben kijöttek.

A gazdaságos kategóriába érkezve nem emelnénk ki túl sok külön modellt. Ha a felső kategóriában látott ASUS ROG Strix gép tetszett, mindenképp azt ajánljuk, hogy nézz körül a még kapható korábbi modellek között. Egyszerűen nagyon nehezen fogsz jobbat találni. És jobb alatt nem azt értjük, hogy papíron jobb konfig, mert a fentiekből már kiveséztük, hogy nem minden a gyors vas, ha nem tudod jól hűteni. Igaz, hogy a cikk a 2021-es legjobb laptopokat hivatott kiválasztani, de a gazdaságos kategóriában sokszor jobban jársz, ha lecsapsz egy kifutó, de még kapható tavalyi modellre, mint az idei modellek alsó kategóriás gépeire.
Az ASUS-nál a minőség mindig is az egyik legfőbb szempont volt, így azért, ha itt nézel egy-egy 1660-nal szerelt Strix-et, akkor azzal nem nyúlsz mellé. Igen, nincs RTX, meg miegymás, de van lényegesen több videó memória, masszív szerkezet, egy jó teljesítményű kártya, és legalább 16GB memória.

Reméljük, kis összefoglalónkkal tudtunk segíteni valamit a megfelelő gép kiválasztásában!
Tartalomhoz tartozó címkék: HARDVER HÍREK LAPTOP