Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására. Ha bővenn infót szeretnél arról, hogy használjuk a sütiket, ide kattintva részletesen is el tudod olvasni adatvédelmi tájékoztatónkat.
Kategóriák / Termékek

Asus ROG Zephyrus 2024Múltkori cikkünkben megnéztük, milyen asztali újdonságokkal készült idén az Asus a ROG vonalon, most pedig bemutatjuk 2024 legfontosabb szereplőit a ROG Zephyrus család laptopjait.

A felsőpolcos termékcsalád vitathatatlanul legsikeresebb tagja a Zephyrus G-14, ami 2020-ban jelent meg először, és új fejezetet nyitott a gamer laptopok terén. A 14”-os méretnek köszönhetően a gép nemcsak a gamerek körében aratott osztatlan sikert, hanem mindenki beleszeretett, aki egy jól hordozható, kompakt erőművet szeretett volna mindenhova magával hordani. Bár 2020-tól napjainkig voltak olyan modellek, amiken érezhető volt, hogy azért még némi csiszolás ráfér, de azt kell, hogy mondjuk, hogy a tavalyi modellel már minden gyerekbetegség orvoslásra került.
Ezek egyébként nagyrészt a kompakt méretből, és az erős, nagy hűtést igénylő vasból eredtek, de már a 2023-as Zephyrus G14 is figyelemreméltó teljesítményt nyújtott.

A 2024-es Zephyrus G14 és G16 egy teljesen új sasszét kapott, ami még keskenyebb, még elegánsabb lett, mint a tavalyi modellek. A G14 ledes paneléből egy 7 zónás ledes megvilágítású átlós csík maradt, ami 15 különböző patternben tudja hirdetni, hogy bizony, ez az Asus felső kategóriás gamer laptopja. Az idei sasszé is természetesen prémium minőségű, 100% alumínium, ami egy nagyon elegáns matt felületet kapott.

A külső persze nem minden, ennyi miatt nem igazán lenne érdemes e mellett az eszköz mellett dönteni.
A billentyűzet kialakításánál még nagyobb figyelmet szenteltek annak, hogy egy kifejezetten jó gépelési élményt adjon. A billentyűk jóval vastagabbak, mint az elődöknél, így még inkább egy prémium asztali billentyűzet hatását nyújtják.

A felfelé sugárzó hangszórók nagyon helyet kaptak. Ez elvileg még jobb hangzást ad, de itt hadd engedjünk meg egy személyes véleményt. A laptophangszórók mindig is laptophangszórók maradnak. Igen, el lehet érni velük olyan hatást, amiről akár azt is hihetjük, hogy szólnak valahogy, de egy ilyen gépet, főleg, ha játékra használunk, sokkal jobb, ha egy jó minőségű fejhallgatóval használjuk, vagy pedig egy külső hangrendszerrel.


Az egérpad mérete szintén szépen megnőtt, és a 16:10-es aránya tökéletes irányítást ad, mivel a kijelző is ebben a méretben van. Ez egy nagyon okos húzás az Asus-tól, mert tényleg a részletekben bújik meg az ördög, és így a tapipad egy határozottan immerzív érzetet ad akármilyen feladatra is használjuk.

A 2024-es Zephyrus modellekben az AMD Ryzen 8000-es szériájú processzorai és az Intel Ultra 9-es szériájú processzorait kapták meg. Ezek az alacsony wattszámú, de nagy teljesítményű processzorok, amik AI alapú gyorsítással rendelkeznek. Ezek a hangminőség, a kamera képminőségének a javításától kezdve a gépen használt programokig több mindenre kiterjedhetnek.

Az Ultra család azért is rendkívül jó választás ezekbe a gépekbe, mert így az Asus még inkább rá tud segíteni a hatékony hűtésre amellett, hogy a felhasználónak minimális processzoridőt kell csak feláldozni a nagyobb teljesítményű testvérekhez képest. Ráadásul a nagyobb teljesítményű chip-ek hosszabb távon nagy igénybevétel mellett hajlamosak throtlingolni, ami gyakorlatilag belassítja a procit, amíg az vissza nem hűl pár fokot.

Ha a játékos oldalát nézzük a gépnek, akkor pedig ezek a chipek tökéletesek ahhoz, hogy elvigyék a legújabb AAA címeket is, hiszen a beépített dedikált videókártyák fogják a munka nagy részét elvégezni, ahol pedig az nVidia DLSS szintén szépen besegít a játékélménybe. Az RTX 40 szériájú, AI gyorsított grafikus kártyák azonban nem állnak meg a játékok gyorsításánál. Ezek elég izmosak még a 104W-on futtatott verzióban is ahhoz, hogy laptopon is tökéletesen tudj akár 3D tervezőprogramokat használni, de ha munkád során sokat kell használni AI alapú képgenerátorokat, akkor szintén jelentős sebességnövekedést fogsz tudni kihasználni.

Az Asus ennél a modellnél legalább 2x gyorsabb 3D renderelési sebességet ígér, mint a tavalyinál, ami elég ígéretesnek tűnik. Papíron jónak is tűnik minden, kezdve a szupergyors RAM-tól, az Ultra 9-es processzoron át az RTX 4090 laptop chip-ig, de az egész mit sem ér egy hatékony hűtőrendszer nélkül. Ahhoz, hogy ilyen vassal, ilyen kis sasszéban megfelelő hűtést tudjanak biztosítani, az Asus mérnökeinek teljesen újra kellett tervezni a laptop felépítését.

A chipek természetesen az idei modellekben is Thermal Grizzly folyékony fémjével vannak lekezelve, itt más már nagyon szóba sem jöhet, de ez még mindig nem elég, hiszen korábbi modellekben is találkoztunk már ezzel az anyaggal, és azok is throttlingoltak egy-egy hosszabb videórenderelésnél, vagy más nagy igénybevételű feladatnál. A 4080 és a 4090-es kártyákkal szerelt modelleknél egy teljesen újratervezett vapor chamber és két nagyteljesítményű venti gondoskogik a megfelelő hűtésről, míg a 4050, a 4060 és a 4070-nel szerelt modelleknél a 3 ventis konfigurációt fejlesztették tovább, amit a tavalyi modellekben is láthattunk már. Az új modellek már nemcsak a gép alján található szellőzőkön szívják be a levegőt, hanem a billentyűzet felől is, ami nemcsak a jobb levegőáramlást segíti, de a billentyűzetet sem engedi felmelegedni. Az új hűtőventik is finomhangolást kaptak, a lapátokat áttervezték, a légterelőt kicsit megnagyobbították, így 16% kevesebb felhasznált energiával 11%-kal hatékonyabb hűtést értek el.

A kiömlő meleg levegőt a laptop elején és hátulján található nyílásokon vezetik ki, ami szintén egy örvendetes megoldás, mivel a meleg levegőt így nem a kijelzőre fújja a gép, mint a pár évvel ezelőtti modelleken. A Zephyrusból idén sem maradhatott ki egy kimagasló minőségű kijelző, ez pedig a ROG Nebula Oled kijelző 3K felbontással és 16:10-es képaránnyal rendelkezik a G14-en, és 2,5K felbontással a G16-on. A 2,5K-s panel 240Hz képfrissítéssel és 0,2ms válaszidővel rendelkezik, míg a 14”-os 3K-s panel 120Hz-s képfrissítéssel. Mindkét kijelző nVidia G-Sync támogatást is kapott.

A kijelző Pantone által certifikált, és 100% DCI P3 színtér lefedettséggel rendelkezik, így a fotósok, videósok és a grafikusok is szeretni fogják.

Végül nézzük, melyik laptopot milyen kofigurációkban tudjuk elérni. Azok számára, akik az Intelre és a kis méretre esküsznek, kicsit rossz hírünk van, mivel a G14 az AMD Ryzen 9 8000-es családjával érkezik, és a G16 kapta meg az Intel Ultra 9 és Ultra 7 szériáit.

A G14 Nvidia RTX 4060 és 4070-es kártyákkal jönnek, amik tökéletesek egy ilyen kis sasszéba, míg a G16, a nagyobb sasszénak és a jobb hűthetőségnek köszönhetően megkapta a 4050-es, 4060-as, 4070-es, a 4080-as és a 4090-es kártyákat is.
A 4050-es kártyák 6GB DDR6 videórammal van szerelve, a 4060 és 4070-es modellek 8GB-vel, míg a 4080 és 4090-es kártyák pedig 16GB DDR6 videóramot kaptak.

Memória tekintetében mindkét modell 16GB DDR5 RAM-mal érkezik. A G14 16GB RAMMAL kapható a legerősebb konfigurációban, míg a G16 32GB RAM-mal is elérhető. Sajnos mindkét modellnél az alaplapra van forrasztva a memória, így az tovább már nem bővíthető.

A 2024-es Zephyrus család egy ténylegesen kiforrot, magas szintű laptopcsalád, ami az évek során tényleg nagyon közel került a tökéletes nagy teljesítményű laptophoz. A csúcskategóriás hardware és a felépítés minősége sem hagy maga mögött kívánni valót, viszont ez a minőség már az, ahol mindne egyes mm csökkenésért alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Ajánljuk-e, és kinek ajánljuk ezt a modellt?
Igen. Ez a modell már a tavalyi évben is iszonyatosan erős volt, és nem véletlenül aratott szerte a világban hatalmas sikert, főleg a G14-es modell, ami gyakorlatilag új szintre emelte a gamer laptopokat.

A cikk írásakor a G16 ára 870 000Ft-ról indul, ami a 4050-es konfig. Szerintünk a legoptimálisabb választás a 4070-nel, 32GB RAM-mal és Ultra 7-es processzorral szerelt modell lehet, ami 1 150 000Ft, míg a 4090-es modellek már erősen verik az 1,6 millió forintos árat, ami nem kis összeg, így ezt a modellt azoknak ajánljuk, akiknek fontos, hogy ez a teljesítmény egy végtelenül elegáns, vékony és könnyű csomagban jöjjön.
A G16-os mindössze 1,85kg, ami a közelébe nincs a hasonló teljesítményű, de olcsóbb laptopok közel 3kg-os súlyának.

Ez a laptop a hordozható gépek Aston Martin-ja, ahol nemcsak a legújabb technológiát kell megfizetned, de azt is, hogy az alumínium tömbből közel 3 óra alatt marja ki a precíziós CNC gép a sasszét, és persze azt is, hogy mindezek mellé még egy csúcskategóriás oled kijelző is társul.

Szóval, ha épp laptopvásárlás előtt állsz, és ebben az árkategóriában keresel, akkor teljesen felesleges keresgélni. Ez az. A Dell XPS nem fogja tudni ezt a sebességet, a Legion 9 messze nem ilyen elegáns, ha pedig Apple-t akarsz venni, akkor pedig nem olvasod végig ezt a cikket.

Tartalomhoz tartozó címkék: HARDVER HÍREK