Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására. Ha bővenn infót szeretnél arról, hogy használjuk a sütiket, ide kattintva részletesen is el tudod olvasni adatvédelmi tájékoztatónkat.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Miért ne kapcsold ki a Windows-t

Ismerős az a szituáció, amikor valamelyik nagyszülőd, esetleg szülőd felhív, és elkezdi ecsetelni, hogy mennyire belassult a gépe, és nem tudja, mi baja lehet, te pedig azt javaslod neki, hogy próbálja meg újraindítani az eszközt, ami a reboot után az esetek 90%-ában megoldja a problémát?

Ha igen, akkor biztosan történ már olyan is, amikor a probléma az újraindítás után továbbra is fennált, de amikor a biztonság kedvéért megkérted a vonal végén lévő családtagot, hogy az Újraindításra még egyszer menjen rá, akkor megjavult? Ennek az oka az operációs rendszer tervezésében rejlik, és bár az újraindítás sok problémát valóban képes megoldani, de az újraindításnak is van egy jó és egy nem mindig jó módja. Ezeket fogjuk röviden bemutatni.

A fő ok, amiért egy reboot a legtöbb problémánkat megoldja abban rejlik, hogy újraindításkor teljesen törlődik a számítógép memóriájának, azaz a RAM-nak a tartalma.
Ahhoz, hogy számítógépünk zavartalanul működhessen, rengeteg szolgáltatásnak, és háttérben futó programnak kell azonos időben működnie. Sok programnak szüksége van ideiglenes fájlok létrehozásához, amiket szintén tárolhat a memóriában, de akár a processzor cache memóriájában is.
Egy szabályos újraindítás ezeket a fájlokat mind kipucolja a memóriából, így újraindulás után minden program tiszta lappal, frissen kezdheti el újra a működését.

 

De mit nevezünk szabályos újraindításnak?

A számítógép kikapcsolását, majd újra bekapcsolását, vagy a számítógép újraindítását? Esetleg tök mindegy, melyik mellett döntünk, a végeredmény ugyanaz lesz?

Bármennyire meglepő is, nagyon is számít, hogy az első két lehetőség közül melyiket választjuk.
Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a kikapcsolással érünk el szabályos újraindítást, mivel az ténylegesen áramtalanítja is a számítógépet, de valójában az újraindítás az, amivel a kívánt hatást elérhetjük.

Jópár éve, a Windows 8 megjelenésével vezette be a Microsoft a gyorsindítás funkcióját. Ennek a verziónak a megjelenésével ez az indítási mód lett az alapértelmezett a rendszer felinstallálása után.
Ennek egyetlenegy nagyon fontos szerepe volt, és van a mai napig, az pedig az, hogy értékes másodperceket takarítson meg az oprendszer a számítógép bekapcsolásától a rendszer felállásáig.
Ezt úgy érték el, hogy a rendszer által használt driver-eket és fájlokat egy úgynevezett hibernációs fájlba menti a Windows a leállás pillanatában, és amikor ismét bekapcsolod a gépedet, a merevlemez kiolvassa ezeket az adatokat ebből a hibernációs fájlból, és segítségével hamarabb felállítja a rendszert.

Ez a módszer pedig gyorsabb, mint az újraindítás, mert amikor újraindítod a géped, akkor az összes eszközt, szolgáltatást és drivert, újra frissen betölti a rendszer.
Épp ezért, mivel a gyorsindítás nem tölt be frissen minden folyamatot, elképzelhető, hogy ha valami problémád van a gépeddel, és a kikapcsolással, majd bekapcsolással indítod újra, még mindig fennáll a problémád.

A szakszerű reboot egyébként nagyon jól megfigyelhető, amikor kijön egy új Windows frissítés, mert a frissítés telepítésekor általában két opció közül választhatsz:
Frissítés és kikapcsolás, illetve Frissítés és újraindítás.

Még akkor is, ha ilyenkor a Frissítés és kikapcsolást opciót választod, megfigyelheted, hogy először a géped újraindul, és csak azután kapcsol ki.
Ez azért van így, mert a rendszerfrissítéskor is szinte mindig szüksége van a Windows-nak egy szabályos rebootra, hogy kipucolja a felesleges folyamatokat a cache-ből és a memóriából.

Ha szeretnéd, egyébként bármikor beállíthatod Windows rendszered, hogy a kikapcsoláskor is kipucoljon mindent a memóriából, és a következő bekapcsoláskor egy teljes reboot után álljon fel a rendszer.
A mai gépeken egyébként ez javasolt is, mivel tényleg csak pár másodpercet buksz a rendszer felállásakor, viszont minden bekapcsoláskor biztos lehetsz benne, hogy tisztán áll fel a Windows.

 

A gyorsindítás kikapcsolása a Windows-ban:A windows keresőbe kezdjük el begépelni, hogy vezérlőpult, majd kattintsunk rá, ha megtaláltuk az alkalmazást.Itt a Rendszer és biztonság menüpontba lépjünk be,majd a Be, és kikapcsoló gomb működésének módosítása menüpontba kattintsunk.Itt már csak annyi a dolgunk, hogy a Gyors rendszerindítás bekapcsolása mellől kiszedjük a pipát.


Ettől kezdve már minden alkalommal, amikor kikapcsolást választjuk, majd bekapcsoljuk gépünket, egy friss rendszer fog felállni. A mai SSD-k sebessége mellett ez mindössze pár másodpercet vesz el a rendszer felállásából, így mindenképp megéri így használni a gépünket.
Tartalomhoz tartozó címkék: SZOFTVER