Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására. Ha bővenn infót szeretnél arról, hogy használjuk a sütiket, ide kattintva részletesen is el tudod olvasni adatvédelmi tájékoztatónkat.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

5 PC építő tanács, amik mára elavultakAz elmúlt pár kicsit furcsára sikerült év egyik hozadéka, hogy egyre többen fognak bele gépépítésbe. A számítógépes játékipar atombomba szerű robbanásának köszönhetően egyre többen választják a kikapcsolódásnak ezt a formáját már nemcsak konzolokon, hanem PC-n is, az elmúlt évek korlátozásai és vírushelyzete miatt pedig sokan vannak, akik otthon ragadtak, és nem elégedtek meg a sima irodai laptop beszerzésével, hanem inkább építettek maguknak egy PC-t, amit aztán munkán kívül játékra filmnézésre, és gyakorlatilag mindenre is használható.
Mivel egyre több ember vág bele a számítógép építésébe, legyen az akár egy high-end gamer PC akár csak egy excelezésre, levelezésre elég krumpli gép, sokuk belefuthat olyan tanácsokba, amik régi berögzült, de nagyon rosszul öregedett javaslatok. Egyik-másik nem csak teljesen értelmét vesztette mára, de kifejezetten káros is lehet, ha megfogadjuk. Összegyűjtöttünk 5 ilyen tanácsot, ami reméljük, hogy segít a lelkes, de kezdő gépépítőknek.

 

1.) A gyári procihűtők kukák.

Ez egy régi, elavult, de jól berögzült gondolat, ami még akkoriból származik, amikor az Intel a legalapabb, kis alumínium bordát és a hozzá tartozó egységnyi alap ventit csomagolta a procik mellé a dobozba. Még régebbi i7-eseknél is képesek voltak ezeket a vetniket adni, amik akkoriban valóban nem számítottak valami jó hűtésnek, főleg, ha hajtottad is a processzort rendesen.
Ez mára azért lényegesen megváltozott. Először is az intel már pár éve nem is ad ventit a procijai mellé. Az AMD viszont mind a mai napig ad majdnem minden processzorához hűtést is. Ez alól talán csak az AMD legfelsőbb kategóriájú processzorai a kivételek, mivel azok úgyis jellemzően olyan rendszerekbe kerülnek, ahol szükséges egy izom durva hűtő.
Ezen kategórián alul azonban manapság ezekhez a processzorokhoz járó gyári borda és ventilátor bőven megfelel az átlag felhasználásra. És átlag alatt értjük a felhasználók 85%-át, akik nem akarnak tuningolni, processzort húzni, csak össze akarnak dobni egy király gépet, amin kedvenc játékaik elfutnak. Ezekhez az alkalmazásokhoz teljesen elegendőek ezek a hűtők, amik manapság már szinte egytől egyig el vannak látva integrált hővezető pasztával, megfelelő méretű hűtőbordával, és a magasabb teljesítményű prociknál már a megfelelő mennyiségű réz hőelvezető középpel és csövekkel is.
Ezek a hűtők tökéletesen elegendőek mindazon felhasználó számára, akik nem akarnak a fent említett tuningolással foglalkozni, csak össze akarják rakni a gépet, és használni. Ha mégis lecseréljük ezeket a hűtőket, természetesen hátrányunk soha nem lesz belőle, mivel általában tényleg sokkal jobb minőségű hűtőt tudunk venni egy olyan márkától, ami erre specializálódott, de nagy változást sem fogunk érezni. Teljesítményben legalábbis.


 

2.) Töredezettségmentesíteni a lemezt

Régebben gyakran ajánlottuk, hogy ha belassult a rendszered, érdemes egy töredezettségmentesítést lefuttatni, amitől gyorsabb lesz a vincsesztered. Az SSD-k korszakában azonban ez a tanács teljes mértékben figyelmen kívül hagyható, sőt! Betartásával még rosszat is teszünk SSD-nknek. Régebben, amikor merevlemezekről futottak rendszereink, a forgó lemezeken tárolt adatnál igenis nagy szerepe volt annak, hogy a fájlok szépen elrendezetten tárolódjanak a lemezeken, így olvasáskor nem kell oda-vissza ugrálnia az olvasófejnek, ami a rendszer sebességén is érezhető volt egy idő után.
Az SSD viszont teljesen más állatfaj. Nincsenek mozgó alkatrészei, ráadásul amije van neki, az az írás-olvasási ciklus, ami eredendően meghatározza egy-egy SSD élettartamát. Persze megijedni nem kell, általában ez az írás-olvasási ciklus bőven kitart addig, amíg aztán úgyis fejlesztjük a gépünket, és új SSD-t veszünk, viszont egy töredezettségmentesítés baromi sok írás-olvasási művelettel jár, amit ráadásul teljesen feleslegesen végzünk el, mivel az SSD nem olyan elven ír vagy olvas, mint a régi forgólemezes vincseszter, ahol ténylegesen egy fejhez kellett odamozognia a kiolvasandó adatnak, vagy egy üres szektort kellett odarakni a fej alá, az adat eltárolásához. Szóval, ha lassú a rendszer, inkább telepíts friss rendszert, vagy takarítsd ki a registry-t, de ha SSD-ről fut a rendszer, akkor semmiképp ne töredezettségmentesíts!

 

3.) Ventilátor típusoknál a légszállítás vs statikus nyomás alapú viták

Kb. 5-10 éve volt egy nagyon kiélezett vita a gépépítők körében, hogy melyik típusú ventilátor a legjobb a vízhűtéshez, és melyik a léghűtéshez. Ez volt a statikus nyomás a légszállítási képesség ellenében. Gyakorlatilag ezek a ventik a lapátjaikban térnek el, és nagyjából volt egy tábor, aki azt hangoztatta, hogy az egyik csak ehhez jó, a másik csak ahhoz, míg volt egy másik tábor, aki vagy azt hangoztatta, hogy tökmindegy, vagy pedig pont az ellenkezőjét. Ha valaki erre vonatkozó tanácsot ad ma neked, akkor azt kérjük, hogy hagyd figyelmen kívül.
A mai ventilátorok szinte egytől-egyig hibrid kialakítású lapátokat alkalmaznak, amik tökéletesen ötvözik a felső kettő világot, ráadásul mind teljesítményben, mind kivitelezésben is fényéveket fejlődtek akkori elődjeikhez képest. Amit viszont ne hagyj figyelmen kívül, az a ventilátorok terelési iránya, illetve szintén nagyon fontos, hogy bizonyos csapágyak csak bizonyos pozíciókban fognak tartós élettartammal működni! Ha olyan ventilátort vásárolsz, amin ezt jelölik, akkor arra nagyon figyelj, hogy azt csak úgy szereld be a gépedbe, különben drasztikusan csökkenni fog a csapágy, ezáltal a ventid élettartama.

 

4.) Tápegység watt teljesítmény és 80%-os hatásfok

A tápegységeknél is az elmúlt 10 évben következett be drasztikus fejlődés, és lehet, hogy amit régebben 80%-os hatásfokkal árultak, az a csúcs tápegység volt, de ma már az alap elvárás.
Lényegében ma, minden, ami 80% alatti hatásfokkal működik, elképzelhetetlenül pazarló. Erre a tápegységgyártók az utóbbi 8-10 évben kezdtek el rájönni, és erősen fejleszteni a hatásfokot. Ha csak átfordítanánk mai nyelvezetre azt a tanácsot, hogy mindenképp 80% hatásfok feletti tápot vegyél, akkor azt ma inkább 90%-nak lenne érdemes mondani.
Ma már a legalapabb tápegység is tudja a 80%-os hatásfokot, sőt, a 80%+ hatásfoknak eleve különböző besorolásai vannak:
- Van a sima 80%, ami ma már gyakorlatilag a sztenderd, minden ez alatt a hatásfok alatt működő táp borzalmasan rossz minőségűnek számít
- Van a 80 bronz, ami szinte már csak papíron létezik, valójában nagyon kevés táp kapja meg ezt a besorolást is, mert a márkás tápok már mind e felett teljesítenek,
- Ilyen a 80 ezüst is, baromi ritka,
- És van a 80 arany besorolás, ami gyakorlatilag a márkás tápegységek jelentős része manapság
- 80 + platinum, és 80 + titán, ami pedig a mai felsőkategóriás tápok besorolása, amik szintén bőven 90% feletti, nem ritkán akár 95%-os hatásfokkal tudnak már működni.

Ehhez kapcsolódóan régebben sokkal jobban felül kellett tervezni az épített géphez szükséges tápegység teljesítményét.
Amikor a 80%-os hatásfok még egy kiváló minőséget jelentett, akkor, ha kiszámoltál mindent, amit a gépedbe akartál szerelni, procit, videókártyát, az összes vetnilátort, satöbbi, és kijött, hogy mekkora wattszámú tápra lesz hozzá szükség, akkor régen érdemes volt jóval a szükséges teljesítmény fölé számolni. Hogy mennyivel? Ha kijött, hogy neked szükséged van mondjuk 100W-ra, hogy működjön a géped, akkor a tápegységből nem volt elég a 100W-os, mivel a 80%-os hatásfok azt jelentette, hogy 100W-os táp csak 80W-ot képes leadni a számítógépnek, ezért felül kellett tervezni egy jó 20, de inkább 30%-kal a teljesítményt, szóval inkább egy 120-130 vagy akár 140W-os tápra volt szükséged. Papíron legalábbis. Amit még mindenképp érdemes volt figyelembe venni, hogy a tápegységek olyan 60%-os kihasználtságnál tudtak optimális teljesítményt nyújtani, és ennél a teljesítménynél nem melegszenek rommá. Ha tehát az előző példánknál maradunk, és te kiszámoltad, hogy ha pörögnek a ventik, ég a videókártya, a processzor majd felrobban úgy dolgozik, és akkor szükséged van 100W teljesítményre, akkor egyrészt van egy 80%-os hatásfokú tápod, tehát kapásból egy 120-130W-os táp fog neked tudni leadni ilyen hatásfokkal 100W-ot, viszont ez a táp is 60%-os teljesítményen tud optimálisan üzemelni, tehát akkor ahhoz, hogy ne faggyon ki a géped állandóan, és a táp is bírja a strapát, anno a 100W-os gépedhez egy 180-200W-os tápot volt érdemes vásárolnod. Ez mára úgy változott, hogy a mostani vasak a megnövekedett magok száma és sebessége miatt eleve nagyobb teljesítményen működnek, mint régi társaik, viszont a maximális kiugrások áramfelvételben nem nőnek meg olyan drasztikusan, mint a régi gépeknél, amikor az egy vagy két mag hirtelen elkezdett dolgozni. Ehhez hozzájön, hogy a mai tápok, legalábbis a minőségiek már akár 96%-os hatásfokkal is képesek működni, így teljesen felesleges manapság annyira felültervezni a tápot, mint régen. Ma is érdemes egy 20, akár 30%-kal nagyobb teljesítményű tápot venni, mert mégiscsak nyugodtabb az ember, ha tudja, hogy azért van tartalék a gépben, ha valami miatt hirtelen mégis lenne egy kiugrás az áramfelvételben, de kétszeres felülbiztosításra már egyáltalán nincs szükség.
Ha tegyük fel egy 30%-kal nagyobb teljesítményű tápot veszel, mint amire szükséged van, az mindenképp hasznos, mivel szinte soha nem fog a táp maxon pörögni, nem melegszik annyira drasztikusan, mintha maxon menne állandóan, ezáltal az élettartama is jelentősen megnő, mintha csontra járatnál egy akkora tápot, ami pont elég, viszont egy kétszer nagyobb teljesítményűnél nem fognak ezek az előnyök arányosan változni sem.


 

5.) Komplikáltabb USB eszközöket USB hubbal használni

Ez egy kicsit ellentmondásos lehet, mert az USB is elég sokat fejlődött az elmúlt 10 évben. Régebben megszoktuk, hogy kevés USB portunk van, így vásároltunk egy USB hubot, rákötöttünk mindent, majd ha már így sem működtek a rákötött cuccok, akkor pedig vásároltunk egy USB hubot, ami árammal ellátott volt egy külső táp segítségével.
Ez teljesen jól működött, viszont manapság az USB eszközök is sokkal bonyolultabbak lettek, mint régen.
Vegyünk példának egy webkamerát. Régen nem volt nagy választék a márkán és az alakon kívül, nagyjából az összes webkamera ugyanazt a nem túl jó felbontást tudta, egyik másik már továbblépett a korral, de nagy különbség nem volt. Manapság a 4K-s modern webkamerák már olyan tulajdonságokkal is el vannak látva, mint a fényképezőgépek beállítások terén. Szabályozhatunk ISO-t, némelyiknél akár blendét is, meg elve a nagy felbontás is annyira igénybe veszi az USB-t, hogy gyakorlatilag teljes sávszélességet foglal.
De a modern egerek is sokkal jobban igénybe veszik ezt a portot, mint régen, hiszen sokkal gyakoribb a frissítésük, ami kell is, mert érzékeny szenzoruknak köszönhetően sokkal finomabb felbontásban tudnak működni. Ha ezen eszközöket rákötöd egy USB hubra, akkor az a hub úgy fog működni, mint a számítógépes hálózatoknál a router. A hubnak kell eldöntenie, hogy melyik jelet mikor és hogy engedi át azon az egy sávon, amin keresztül ő is csatlakozik a géphez. Mit jelent ez a gyakorlatban?
Nem kell lemondanod az USB hub használatáról, főleg, ha kevés a portod, de van pár dolog, amit mindenképp érdemes szem előtt tartani. USB hub-ra mindenképp csak olyan eszközöket köss, amik nem túl nagy erőforrásigényűek.
Ha mondjuk egy billentyűzet, egy külső vincsi, egy telefontöltőkábel rajt van, semmi problémád nem lesz, sőt, lehet, hogy akkor sem, ha bonyolultabb eszközt kötsz rá, mint mondjuk a fenti példában a modern webkamera.
Azt viszont mindenképp érdemes tudnod, hogy ha egy eszközöd USB hub-ra van kötve, és azt látod, hogy nem megfelelően működik, akkor az első dolog, amit érdemes kipróbálnod, hogy közvetlen a gépre kötve jól működik-e.

Ha te is összerakni készülsz álmaid gamer PC-jét, de valamiben bizonytalan vagy, soha nem szégyen tanácsot kérni olyantól, aki sokkal jártasabb a témában.
Tartalomhoz tartozó címkék: HARDVER HÍREK