Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására. Ha bővenn infót szeretnél arról, hogy használjuk a sütiket, ide kattintva részletesen is el tudod olvasni adatvédelmi tájékoztatónkat.
Kategóriák / Termékek

Az 5 legjobb gamer laptop 2022-ben

Az 5 legjobb gamer laptop 2022-ben
Ahogy tavaly is, idén is összeállítottuk az 5 legjobb gamer laptop listáját. Idén is az volt a fő szempont, hogy minden árkategóriában a legjobbat kapd a pénzedért, ennek tükrében hoztuk létre ezt a listát is.
Lassan vége az idei évnek, ami nem szűkölködött kihívásokban idén sem. Globális energiakrízis, háborús frusztráció, a legnagyobb mértékű infláció, ami az elmúlt 30 évben történ, és még sorolhatnánk.

Ez egyszerre sokakban festhet baljós képet, ám ha csak ezekre összpontosítunk, azt lelki egészségünk fogja bánni. Persze, nem szabad a fejünket a homokba dugni, mindenképp ajánlott, hogy tájékozódjunk arról, mi folyik körülöttünk, de nagyon fontos az is, hogy amikor kell, ki tudjuk kapcsolni magunkat, és tudjunk feltöltődni, relaxálni, kizárni a fölösleges zajt az életünkből.

Ez mindenkinek más kikapcsolódási formát jelent, és sokunk számára ezt a különféle számítógépes játékok adják.
A gamer laptopok talán soha nem látott népszerűségnek örvendenek, nagyon sokan állnak át asztali gépről laptopra különböző okok miatt. A laptopok méretüknél fogva eleve sokkal praktikusabbak, mint asztali társaik, nyilván sokkal jobban hordozhatók, és az a gép, ami manapság játékra is jó, annak bizony nem nagyon lesz olyan munkafeladat, amit ne tudna könnyedén elvégezni.

A gamer laptopok terén idén is hatalmas fejlődés volt, 2022 egy igazán jó év volt ebben a szektorban, ami elsősorban a felhasználóknak kedvezett. Az idei felhozatal tényleg jelentős teljesítménynövekedést hozott az előző év modelljeihez képest, így, ha valaki egy régi asztali számítógépet, vagy egy régi laptopot cserél le, az most simán bebiztosíthatja magát az elkövetkező 4-5, vagy akár több évre is, nyilván attól függően, milyen programokkal szeret játszani az illető.

Mint, tavaly is, idén is összeállítottunk egy listát azokról a gamer laptopokról, amik szerintünk a legjobbak, és ezt a listát megpróbáltuk úgy összerakni, hogy 5 különböző költségkeretre lehessen bontani, így remélhetőleg mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb konfigurációt.

FONTOS! A listát személyes véleményünk alapján állítottuk össze, és nemcsak azt vettük figyelembe, hogy papíron milyen konfiguráció van összeállítva az adott gépben, hanem azt is, hogy az adott eszköz milyen minőségben került legyártásra, tehát adott esetben mennyire masszív, mennyire jó a hűtése, bővíthető-e, hiszen ezek mind meghatározzák a gép hosszú távú használhatóságát. Könnyen lehet, hogy találsz olyan gépet, ami olcsóbb, mint amit kiválasztottunk az adott árkategóriában, papíron talán még jobb is a konfiguráció, de fontos tudni, hogy mindennek ára van. Ha egy gyengébb hűtéssel szerelik a gépet, vagy egy rosszabb minőségű sasszéba helyezik el az alkatrészeket, az lehet, hogy nem lesz olyan tartós és megbízható, így hosszútávon simán elképzelhető, hogy többet fogsz költeni a gépre, ha idő előtt tönkremegy. 

Alienware X15 2022

A lista tetején az a kivétel található, ami erősíti a szabályt. Ennél a gépnél ugyan találsz drágábbat, de nagyon keresgélni kell. Azonban, ami szintén igaz erre a modellre az az, hogy szinte minden évben úgy frissül, hogy teljesítményben mindig a tetőn cikázik. Szerintünk a legnagyobb kihívója a Razer Blade, ami szintén egy nagyon jó gép, nagyon hasonló áron, viszont az a plusz tapasztalat, amit gamer laptopok gyártásában az Alienware összeszedett, egyelőre behozhatatlan a többiek számára.
Ez a gép idén egy abszolút kezelhető méretben került kiadásra, épp elég vékony felépítés ahhoz, hogy kecses maradjon, de épp elég ahhoz, hogy a hűtés megfelelő legyen. A sasszé masszív, minimális játékkal, a kijelző prémium, ráadásul rengeteg opcióval kínálják ezt a modellt.
A hardverre sem lehet panasz, kiszemelt modellünkben egy RTX3070Ti fűt, ami figyelemre méltó darab. A proci egy 12. generációs Intel Alder Lake 14 magos i7-12700H, ami nemcsak iszonyat gyors, de a 8 hatékonysági magnak köszönhetően sokkal kisebb hőmérsékleten dolgozik, ami kifejezetten előny egy laptopban. A 32GB-os modell a 1920x1080-as felbontású, 360Hz-es képfrissítésű kijelzővel szerelt, ára pedig 1,6 millió forint körül van a cikk írásakor. Ez valóban a csúcsok csúcsa, és árban tényleg keresgélni kell, ami drágább ennél, de minőségben ez a verhetetlen csúcsmodell. A fenti konfiguráció, ami az ár-érték arány tökéletes találkozása ennél a modellnél. Az i9-cel és 3080-nal szerelt modellek arányaiban sokkal drágábbak annál, mint amekkora teljesítménynövekedést biztosítanak, így szerintünk ez a legjobb választás. 

Asus ROG Zephyrus M16 2022

Ami az Alienware-nél az X15, az az Asusnál a Zephyrus. Az általunk kiválasztott modell itt is nVidia RTX 3070Ti-al van szerelve, amit 120W-on futtatnak. Ez egy arany középút arra, hogy a modell jól hűthető legyen, de a sebességnek se menjen a rovására a dolog. Az eredmény itt is egy nagyon kecses, abszolút hordozható méretekkel rendelkező, abszolút prémium minőségű gamer laptop, alu sasszéval, masszív szerkezettel.
Az Asus-nál a 3070Ti-s modellt az Intel i9-12900H processzorával kapod, ami eggyel magasabb szintet képvisel, mint a fenti Alienware modell, szintén 14 maggal, amiből 8 hatékonysági mag gondoskodik arról, hogy a kisebb feladatok alacsony hőmérsékleten legyenek elvégezve. (nagyon leegyszerűsítve persze)
Itt az alapmodell 16GB DDR5 ram-ot tartalmaz, ami viszont az alaplapra van forrasztva. Ez azt is jelenti, ha ki szeretnéd használni a dual channel adta lehetőségeket, még bele kell tenned plusz ramot a gépbe. Memóriaügyileg amúgy egészen 48GB-ig tudod bővíteni ezt a modellt.
A kijelző egy 15”-os 2560x1600-as felbontással és 165Hz-és képfrissítéssel rendlekező panel, ami Pantone hitelesített, DCI-P3 színteret 100%ban támogat, így ez a modell nemcsak a játékosoknak az egyik legjobb választás, de videó és képszerkesztőknek is. A cikk megírásakor a modell ára 986 000Ft, ami tekintve, hogy erős 600 ezerrel olcsóbb, mint az Alienware, szinte rablásnak tűnik. 

Asus ROG Strix G513

Bár a harmadik helyen áll a listában, ez a modell szerintünk a 2022-es év legjobb ár-érték arányú gamer laptopja.
A konfigurációt tekintve is az egyik legtökéletesebb összeállítás, ami évekig ki fog szolgálni az RTX3060-as 6GB-os videókártyájával, és ez az első modell, aminek a szívét egy Ryzen 7-6800H processzor adja, ami a 8 magjával iszonyatos teljesítményt tud nyújtani, és hűteni is hatékonyan lehet. Na igen. A hűtés ennél a modellnél szintén remekül sikerült, amit folyékony fém pasztával tett az Asus még hatékonyabbá. A gépben 16GB DDR5-ram van, és 32GB-ig bővíthető.
A kijelző ennél a modellnél egy 2560x1440-es felbontású és 165Hz-es képfrissítésű matt IPS panel, ami Pantone hitelesített, DCI-P3 színteret 100%ban támogat, így ez a modell szintén nemcsak a játékosoknak az egyik legjobb választás, de videó és képszerkesztőknek is.
A sasszé itt már erősen műanyagból áll, viszont egyáltalán nem olcsó érzetű anyagot kapunk kézhez, de nyilván azt is látni kell, hogy ebben az árkategóriában már nem lehet midnen szinten a prémiumot hozni. Ettől függetlenül már kézbevételnél érezhető, hogy egy minőségi darabról van szó, ami tartós és állni fogja az idő megpróbáltatásait.
A modell ára a cikk írásakor 550 000 Ft áron mozog. 

Asus TUF Gaming FA507RE

A TUF sorozat az Asus belépő szintű családja, de ne tévesszen meg minket a belépő szint, a cég itt is hozza a maximumot, amit az árból ki lehet hozni. Nyilván itt már találkozunk kevésbé prémium érzetű műanyag házakkal, viszont a hűtés szinte egy az egyben átemelték a felsőbb kategóriás modellekből, a hardver pedig még szintén megállja a helyét.
A videókártya ebben a modellben egy RTX 3050Ti, amit 4GB GDDR6-tal szereltek. A processzor ugyanaz a Ryzen 7-6800H, amit a felsőbb kategóriás modellben is választottunk, így erre biztos, hogy nem lesz panasz sokáig, nagyon jó teljesítményű proci. Ebben a modellben szintén 16GB RAM memória dolgozik, és már ez a modell is DDR5 lapokkal van szerelve. Ami ennek a gépnek az erőssége az a könnyű bővíthetőség. Nincsenek eldugott csavarok, a főbb komponensekhez nagyon könnyű hozzáférni, így a későbbiekben könnyedén fejleszthetjük a memóriát és az SSD-t is, ha erre lenne igény.
A modell ára a cikk írásakor 449 000 Ft áron mozog. 

Lenovo Legion 5 (2021)

A leggazdaságosabb választásunk egy 2021-es modell, ami nem más, mint a Legion 5. Ez a modell kapott 2022-ben egy frissítést, ám teljesítményben csak minimálisan lett jobb 2021-es elődjénél, árban viszont drágább, mint a fenti modellünk, így nem jutott át a szűrésen. A 2021-es modell azonban igen. Ebben szintén egy RTX3050Ti dolgozik, azonban egy korábbi, 11. generációs Intel i5-11400H. Ez egy nagyon jó proci még mindig, így nyugodtan merjük ajánlani ezt a modellt. Az előző helyezetthez képest a legnagyobb hátrány ennél a modellnél, hogy még DDR4-es memóriamodulokkal van szerelve, így ez valamivel csökkenti a gép tartósságát, hamarabb fogjuk lassabbnak érezni játékokat rajta, azonban ezt valamicskét kárpótolja az ára, ami a cikk írásakor nem lépi át a 400 000Ft-ot.

Összességében 2022 nagyon jó év volt a gamer laptopok piacán, nagyon izgalmas modellekkel rukkoltak elő a gyártók, és hatalmas ugrás volt a teljesítményekben, hogy megjelentek a 30-as RTX kártyák a gépekben, ráadásul mondhatni, hogy elérhető áron. Mivel sokan váltottak asztali gépről laptopra, ezért nyilvánvaló, hogy a gamer laptopok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és nemcsak azok körében, akik játékra használják őket, hanem azok számára is, akik nagyobb gépigényű munkákat végeznek rajtuk. Ha te is most cserélnéd le a laposod, nézz körül nálunk is, állunk rendelkezésedre!

GAMER LAPTOPJAINKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETED MEG…

Ha bármilyen szakmai kérdésed lenne, keress minket bátran, kollégáink szívesen állnak rendelkezésedre.
Elérhetőségeinket megtalálod ide kattintva…
Tartalomhoz tartozó címkék: HARDVER HÍREK