Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására. Ha bővenn infót szeretnél arról, hogy használjuk a sütiket, ide kattintva részletesen is el tudod olvasni adatvédelmi tájékoztatónkat.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Tényleg tragikus Windows update közben a kikapcsolás?A windows frissítésekor gyakran látjuk a képernyőn azt az üzenetet, hogy ne kapcsold ki a géped frissítés közben, de mi is történik valójában, ha mégis kikapcsolod a géped, vagy még rosszabb, nem akarod kikapcsolni a géped, de mondjuk elmegy az áram?

Tényleg búcsút mondhatsz a rendszerednek? Elvesznek az adataid? Tönkremehet a géped?
Mivan, ha csak annyi történik, hogy a windows update beragad, és soha nem tud újraindulni a rendszered, mert egy végtelen loopban ragad a gép?

A válasz a legtöbb esetben természetesen az, hogy aggodalomra semmi ok, túl nagy probléma nagy valószínűséggel nem fog történni, de mindig ott a de, és bizony lehetnek olyan kivételes esetek, amikor ennyire nem egyszerű a válasz.

Hogy jobban belelássunk a Windows frissítések működésébe egészen a Vista korszakig kell visszamenni. A Vista finoman szólva sem a legjobban működő operációs rendszer volt, amit a Microsoft valaha kiadott, és azért az idők során szép számmal voltak versenytársak szar Windows verziók között, de ha most megkérdezel egy Vista korban aktívan tevékenykedő ismerőst, nagy valószínűséggel tőle is igazolást fogsz kapni arra, hogy a Vista dobogós mellényúlás volt a Windows történetében.

Szóval a Microsoft kitalálta, hogy nagyobb frissítéscsomagokat fognak kiadni a Vista-hoz, hogy azért valamit mégis ki tudjanak hozni belőle, és ahhoz, hogy ez hatékony lehessen, és emberek tömegei kaphassák meg a frissítéseket a világhálón keresztül kitaláltak egy valóban hatékony módszert a frissítések kezelésére, amit Component Based Service néven kereszteltek el. Magyarul ez Komponens Alapú Szervizelés, néven került bevezetésre.
Ez a rendszer első körben ellenőrzi, hogy a gépeden megvan-e minden fájl, amit frissíteni kell, és csak az ellenőrzés után kezdi el ténylegese frissíteni a fájlokat.
A frissítés befejeztét pedig csak azután jelöli meg, amikor a régi fájlok ténylegesen lecserélődtek az újakra, ami szintén nagyon fontos.

A Windows rendszerekben a frissítés mindig egy alsóbbrendű folyamat a rendszer működéséhez képest, ezért ha frissítés közben elmegy az áram, vagy kikapcsolod a gépet, a következő induláskor a rendszer visszaáll a legutolsó működőképes állapotra, és a frissítést nem befejezettként jelöli meg, hogy később újra meg tudd próbálni telepíteni.
Ebben az adja a legnagyobb biztonságot, hogy a rendszernek nem kell tudnia, hogy miért nem sikerült az update, egyszerűen annyit kell tennie, hogy egy rollback-kel visszaáll az előző állapotra.

Ebben az esetben miért írja ki nekünk a rendszer, hogy frissítés közben ne kapcsoljuk ki, ha egyszerűen nem romolhat el?
Kamu lenne az egész?
Nos, nem egészen. A komponens alapú frissítésnek vannak gyenge pontjai. Elkerülhetetlen, hogy a frissítés időnként tartalmazzon a Windows számára kritikus fájlokat is, amik elengedhetetlenek a működéshez.
A komponens alapú szervizelés viszont soha nem jelzi, hogy épp mikor frissülnek ezek a fájlok.
Ha az áramkimaradás akkor történik, amikor nem rendszerkritikus fájlok felülírása történik, 99%-ban nincs probléma.
Ha az áramkimaradás akkor történik, amikor rendszerkritikus fájlokat ír felül a frissítés, még akkor sem biztos, hogy bármi probléma adódik, tekintve, hogy az újraindítás után megtörténik-e a rollback, viszont ezekben az esetekben azért a semmi problémától a totál rendszerösszeomlásig bármi megtörténhet.
Ha ilyesmi történik, általában egy kék képernyő fogad minket, ami után nem folytatódik a rendszer felállása, vagy szimplán egy fekete képernyő, ami után szintén nem történik semmi.

Ha akárcsak ezek közül a legrosszabb esetek közül is megtörténik valami, pánikra akkor sincs okod. A Windows frissítések elvileg nem nyúlnak hozzá a személyes fájljaidhoz, vagy bármi egyéb tartalomhoz, ami a gépeden van. Mindig csak az operációs rendszerhez tartozó fájlokat cserélik le újabbakra, így amiatt végképp nem kell aggódnod, hogy elvesznek értékes képeid, doksijaid, egyebek.

Ha egy ilyen malőr után nem indul újra a géped, egy Windows telepítő pendrive segítségével könnyen meg tudod javítani a rendszered.
Ha nincs ilyened, akkor persze ehhez kelleni fog egy másik működő gép, de manapság remélhetőleg ez nem egy nagy kihívás. Ha nincs otthon a szomszédod, akkor lehet, hogy el kell menned egy ilyenért egészen a legközelebbi barátodig. (Meg a boltba egy pendrive-ért, ha az sincs kéznél)

Telepítő USB-t nagyon egyszerű csinálni, a Microsoft oldaláról tudod letölteni a telepítőket:

Ide kattintva tudsz Windows 10-es USB pendrive-ot létrehozni


Ide kattintva tudsz Windows 11-es USB pendrive-ot létrehozni
Ha megvan a telepítő USB, egyszerűen azt használva indítsd újra a géped, majd a felajánlott lehetőségek közül a Hibaelhárítást kell kiválasztani, utána pedig az Indítási javítás (Startup repair) menüt, ami ellenőrzi a rendszer indulásához szükséges fájlokat, és ha sérültek, kicseréli őket.
Ha ezután sem indul újra rendszered, akkor óriási balszerencséd van, mivel ez baromi ritka eset, de aggodalomra ezután sincs okod, de a megoldás kicsit pepecselősebb lesz, főleg, ha a cuccaid azon a meghajtón vannak, amin a rendszer.

Ha adatot kell menteni, akkor a legegyszerűbb dolog, amit tehetsz, hogy kiszeded a meghajtód, átteszed egy másik gépbe, ahol másodlagos meghajtóként üzemel, így le tudod menteni az adataidat egy másik adathordozóra. Ha ez megvan, mehet vissza a meghajtó a gépedbe, és egy teljes rendszertelepítéssel újrahúzod a géped.
Ez valóban nem a legkényelmesebb megoldás, de ha a jó oldalát nézzük, egy friss Windows install soha nem tett még rosszat senki gépének sem, úgyhogy amúgy sem gond, ha néha ezt megcsinálod.

Egyetlen egy eshetőséget nem mutattunk még be, mégpedig azt, amikor a Windows update megakad, és akár órákon át ugyanazon a százalékon körözget. Ez néha sajnos elő tud fordulni, viszont ekkor sem kell kétségbe esni. Egyszerűen csekkoljuk le, hogy a meghajtónk dolgozik-e egyátalán, ezt a legtöbb gépen egy led világítása jelzi. Ha nem, akkor nem történik semmi olyan művelet, aminek a folyamatát megszakítjuk egy újraindítással, így nyugodtan nyomjuk ki a gépet.

Újraindulás után a keresőbe írjuk be:
Windows update szolgáltatással kapcsolatos problémák keresése, majd indítsuk el a varázslót.Látjatjuk, hogy a Windows frissítésekben bőven vannak biztonsági folyamatok, amik arról gondoskodnak, hogy ha bármi váratlan történik, lehetőleg ne származzon semmi komolyabb rendszerprobléma belőle. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy egy-egy áramkimaradáskor bekövetkezik egy kicsit komolyabb rendszerhiba, a lényeg azonban az, hogy ne pánikoljunk, mert egyrészt ezeket viszonylag könnyű orvosolni, másrészt 99,9% valószínűséggel az adataiddal nem történhet semmi probléma, egy-egy ilyen hiba csak a rendszert érinti.
Tartalomhoz tartozó címkék: SZOFTVER