Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására. Ha bővenn infót szeretnél arról, hogy használjuk a sütiket, ide kattintva részletesen is el tudod olvasni adatvédelmi tájékoztatónkat.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Élet a Microsoft Office-on túl


Ha szükséged van egy általános irodai programcsomagra, és nem feltétlenül akarsz a másolt verzióval vesződni, aminek az aktivátorát vagy 180 naponként, vagy akár egy nagyobb windows frissítés után mindig meg kell újítanod, akkor tudunk ajánlani pár élhető és abszolút életképes verziót.
A legkézenfekvőbb megoldás a Microsoft előfizetős szolgáltatása Office 365, amit a Microsoft is próbál lépten-nyomon lenyomni mindneki torkán.
Hol vannak már a régi szép idők, amikor bementél a boltba, megvettél egy programot, kifizetted, és éltél vele boldogan. Most mindenki évekig tartó elköteleződést szeretne veled, egy soha véget nem érő anyagi párkapcsolatot, így van ezzel a Microsoft is, az Office 365-tel, amit nagyon hangsúlyosan ajánl, ha fellépsz az oldalára amikor irodai alkalmazásra van szükséged.

Az Office-nak azonban van egy egyszer fizetős verziója is, így, ha ragaszkodsz a Microsoft irodai alkalmazásokhoz, és számodra elég a Word, az Excel és a Powerpoint, akkor ezt a csomagot mind a mai napig megvásárolhatod a Microsoft-tól egy egyszeri kifizetés után. Ennek az ára változó lehet, a cikk írásakor ez 53 999Ft, így nem mondható gazdaságos megoldásank, másrészről azonban 3 szoftverért nem is számít soknak ez az összeg, de ebben a cikkben főleg a gazdaságos megoldásokat szeretnénk bemutatni, így jöjjenek azok.

 

Office élmény online és ingyen

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás az office.com Ingyenes Office csomag, teljes értékű alkalmazásokkal, amiket valamiért szinte senki nem használ. Nem kell hozzá más, csak egy Microsoft fiók, és online kapcsolat, ráadásul az itt létrehozott táblázatokat, dokumentumokat azonnal megoszthatjuk másokkal is, akik szintén dolgozhatnak rajtuk. Plusz minden működik mobilon is letöltendő alkalmazás nélkül is webböngészőben.


 

Google Office, integrált irodai csomag minden Google felhasználónak

Nagyon sokan használjuk, egyaránt használható mobilon és asztali számítógépen operációs rendszertől függetlenül, és nagyon sok szolgáltatásban hasonló az Office-hoz. Tudja a modern docx és xlsx formátumokat is kezelni, és lehetőségünk van szerkesztett fájljainkat ezekben a formátumokban is elmenteni.
Alapvetően egy jól használható programcsomag, de a táblázatkezelő részében szerintünk némely függvény használata kényelmetlenebb, plusz az egész felhasználói élmény nem annyira gördülékeny, mint a Microsoft Office-ban. Ez persze abszolút csak személyes vélemény, mi leginkább Office-on nőttünk fel, így, ha valami kicsit máshol van, hajlamosak vagyunk kényelmetlennek érezni.
Pro tipp, főleg iOS környezetben való használatra: Ne töltsd le a különálló app-ot, mert sokkal korlátozottabb a működése! Mind iPad-en és iPhone-on sokkal kényelmesebb böngészőből használni.

 

Ingyenes, nyílt forráskódú irodai programok

Ezekből van egy csomó. Csak, hogy párat említsünk, itt van a Libre Office, az OpenOffice, a WMS, és persze, viszont ezekkel kapcsolatban gyakoriak a tévhitek, ami miatt sokan nem merik vagy nem is fontolják meg használatukat. Ezekből a tévhitekből a három leggyakoribb:
Ezek a programok csak Linux alatt futnak. A második legnagyobb tévhit, hogy mivel ezek ingyenes alkalmazások, ezért pocsék minőségűek és/vagy tele vannak rakva reklámokkal. A harmadik tévhit pedig az, hogy ezek a csomagok a saját fájlformátumukat használják, így egyáltalán nem kompatibilisek a Microsoft formátumokkal, nem tudnak .docx, .xlsx, vagy egyéb Microsoft formátumokat olvasni.

Ezek közül mindössze az egyik igaz, az is csak részben, de vegyük sorrendbe őket.

 

1. Kompatibilitás

A fent említett ingyenes alkalmazások ma már szinte kivétel nélkül elérhetők Windows de akár Mac OS rendszerekre is. Bátran tesztelhetjük őket, kezelésben vannak különbségek, de futni biztosan mindegyik hibátlanul fog rendszerünkön. A legtöbbjük pedig egyaránt elérhető 32 és 64 bites verziókban is.

 

2. Tele vannak reklámokkal és/vagy teljesen használhatatlanok

A puding próbája az evés, de azt már most megígérjük, hogy ha ezeket a szoftvereket a hivatalos oldalukon keresztül töltöd le, nem lesznek teleaggatva reklámokkal, vagy akár kártékony szoftverekkel.
A használhatóság tekintetében pedig mindegyik kivétel nélkül szépen, polírozottan működik, bár az igaz, hogy van némi eltérés a használatukban, így mindenképp érdemes kipróbálni, melyik áll jobban a kezünkre. Van, akinek az egyik menürendszere lesz kényelmes, van, akinek a másik, de az is biztos, hogy ezek mára már rendkívül fejlett, és abszolút használható rendszerek, így ne féljünk kipróbálni őket, főleg, hogy semmi vesztenivalónk nincs vele.

 

3. Nem olvassák a Microsoft fájformátumokat rendesen

Nos, ez az állítás részben igaz. Libre, Openoffice és hasonló alkalmazások nem mindig olvassák jól a word túlszerkesztett dokumentumait, de ez annyiban fog megnyilvánulni, hogy bizonyos elemek néha nem ott lesznek pont, ahol a Microsoft Word-ben lennének, ha abban nyitnád meg őket. Néha kicsit elcsúsznak a word-beli formázások, de ez csak azokban az esetekben igaz, amikor néhány nagyon speciális word formázási módot használt a szerkesztő a dokumentumban.

Példánkban kiválasztottunk egy bonyolultabb sablont a Word-ből, ami egy formázott önéletrajz sablon, mivel ez elég sok speciális formátumot, elhelyezést, kis képeket tartalmaz a teszteléshez, ez így néz ki:Itt láthatjuk, hogy például Libre Office-ban szinte teljesen egyező az eredetivel való kinézete, és továbbra is maradéktalanul tudjuk szerkeszteni a dokumentumot:


Open Office-ban már a képek és az ikonok, plusz a háttérkép nem jelenik meg, de hozzá kell tenni, hogy tesztünkben nem telepítettük a Java környezetet az OpenOffice használatához, így csak az alapszintű szolgáltatásokat kaptuk meg, íme:


Ha olyan környezetben dolgozol, ahol hasonló szinten formázott dokumentumokon dolgozik több ember is, akkor érdemes ezekre odafigyelni, de egyébként, mint az látható ezek az ingyenes alkalmazások mind kinézetben, mind használhatóságban teljes értékű helyettesítői lehetnek a fizetős Office csomagnak.

Végezetül adunk még pár tippet, hogy hogyan tudod ezeket a szoftvereket a leggördülékenyebben használni:
 - A szövegszerkesztőnél alapértelmezett betűtípusnak mindig a Calibri-t állítsd be, így a legtöbb szövegszerkesztő is ugyanúgy fogja megnyitni fájljaidat, ahogy azt te szerkesztetted.

 - A másik nagyon fontos, hogy az alapértelmezett fájlformátumot Office formátumra állítsd át, így a szöveges fájlok mindig docx-ben, a táblázataid pedig mindig xlsx-ben kerülnek mentésre.

Ha megtetszett az ötlet, és szeretnéd kipróbálni ezeket az alkalmazásokat, akkor alul összegyűjtöttük neked, hogy honnan érheted el őket. Minden alkalmazásnak az eredeti, fejlesztői oldalát mutatjuk, hogy véletlenül se kerülj valami kártékony szoftverrel megtűzdelt verzióhoz egy-egy kétes oldalon keresztül.
Ne félj kísérletezni, ezek a programok biztonságosak, ingyenesen használhatók, a legtöbbet sok éve fejlesztik, így mindenképp megér egy próbát a dolog.

 

Az ajánlott szoftvercsomagokat innen tudod letölteni:

Libre Office letöltése

WPS Office letöltése

OpenOffice letöltése


 
Tartalomhoz tartozó címkék: SZOFTVER